Küresel ekonomik dengelerin yeniden şekillendiği bu dönemde Türkiye, katılım finans sektöründe faaliyet gösteren şirketler için büyük fırsatlar sunuyor.
Gerçekleştirilen ekonomik reformlar sayesinde gelişen faizsiz finans ürün ve hizmetleri ile güçlenen katılım finans, Türkiye’yi özel sektör sukuk ihracında 2’nci sıraya taşıyarak dünyanın en önemli oyunculardan biri haline getirmiştir.
Olumsuz piyasa koşullarına rağmen 2020’de yüzde 26,5 büyüme kaydederek elde ettiği 60 milyar lira net kâr ile rekor kıran Türkiye bankacılık sektöründe, katılım bankacılığı yüzde 8 pazar payına sahiptir. Katılım bankacılığı, hızlı büyüme trendini sürdürerek 2025 yılında yüzde 15 pazar payına ulaşmayı hedefliyor.
Küresel katılım finans sektörünün, kira sertifikası (sukuk), ve tekafül gibi faizsiz finans ilkelerine uygun alternatif hizmetler ile birlikte 2024’e kadar yaklaşık 3,7 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Faizsiz finans işlemlerinin merkezi olan Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan yatırımcıların çok büyük ilgi gösterdiği Türkiye, bölgedeki etkisini hızla artıran katılım bankalarının yanı sıra 2020’de 40 milyon lira olarak gerçekleşen sukuk ihracı ile faizsiz finans şirketleri için büyük fırsatlar vadediyor. Bu konumuyla İFM, sukuk, tekafül ve İslami fonlar gibi faizsiz finans hizmetleri talep eden pazarlara doğrudan erişim sağlıyor.
İFM, hızla büyüyen faizsiz finans ihtiyaçlarına yönelik fırsatları yakalamak isteyen katılım bankaları ve müşterileri için, finansal sektörün uluslararası düzenleyici kurumları da dahil olmak üzere tüm oyuncularını bünyesinde barındıran benzersiz bir platform sunuyor.