Dünyanın 13’üncü, Avrupa’nın 5’inci büyük ekonomisi olan Türkiye, bulunduğu bölgenin en önemli ekonomik merkezi konumundadır. Dengelerin yeniden kurulduğu, tüm küresel ekonominin yeniden şekillendiği bu dönemde Türkiye, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketler için büyük fırsatlar sunuyor.
Türkiye bankacılık sektörü, küresel finansal piyasalar ile entegre olmuş yapısı ve bütünleşik beşeri sermayesi çok güçlü, yeni teknolojik ürün uygulamalarında öncü ve müşteri odaklı bankaları ile birlikte dünya çapında lider konuma sahiptir. Küresel çalkantılara ve olumsuz piyasa koşullarına rağmen belirsizliği başarıyla yöneten Türkiye bankacılık sektörü, 2020’de yüzde 26,5 büyüme kaydedip 60 milyar lira net kâr elde ederek rekor kırdı. Türkiye’de 2021 itibarıyla toplam 9.850 şubeye sahip 48 banka bulunuyor ve bunların 34 tanesi mevduat bankasıdır. Türkiye bankacılık sektöründe katılım bankacılığı yüzde 8 paya sahiptir ve hızlı büyüme trendini sürdürerek 2025 yılında yüzde 15 pazar payına ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye bankacılık sektörü, dünyanın en gelişmiş bankacılık sektörlerinden biri olmasının yanı sıra muazzam büyüme potansiyelini koruyarak eşsiz bir denge sunuyor. Hem 13 milyonluk genç nüfusu hem de yüzde 16 genç nüfus oranı ile Avrupa’nın zirvesinde yer alan Türkiye, bankalar için büyümek, gelişmek ve yeni müşteriler kazanmak için büyük fırsatlar barındırıyor.
Bireysel müşterilerin varlık yönetimi, finansman, para transferi ve diğer aracılık işlemlerini kapsayan bireysel bankacılık hizmetleri, müşteri deneyimini her geçen gün daha da iyileştirerek büyümeyi sürdürüyor. Tüketici kredisi kullanımının oldukça yoğun olduğu Türkiye pazarında, Eylül 2020 itibarıyla tüketici kredisi ve konut kredisi kullanan toplam kişi sayısı 25 milyonu aşmış, kredi miktarı ise 620 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de 77 milyondan fazla kredi kartı bulunuyor.
İFM, Avrupa ve Asya kıtalarının arasında köprü olan İstanbul’un benzersiz coğrafi konumu ve sağladığı nitelikli insan kaynağı ile değişen küresel ve bölgesel ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte bir finansal ekosistem olarak konumlanıyor. Bu konumuyla İFM, çok çeşitli bankacılık hizmetleri talep eden, gelişmekte olan pazarların ve çok yönlü bir ekosistemin kalbinde yer alıyor.
Bankacılık ve banka dışı finansal kurumları, sermaye piyasaları kuruluşları, finansal yatırım ve portföy yönetim şirketleri gibi geniş bir yelpazedeki finansal kurumları ve kuruluşları bünyesinde barındıran İFM, bankacılık sektör liderlerinin en büyük temsilciliklerinin ve şubelerinin yanı sıra fintek girişimlerine de ev sahipliği yapıyor.