VERGİ TEŞVİKLERİ

 

Kanun Kapsamındaki Finansal Faaliyetler

Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu, Bankacılık Kanunu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu, Sigortacılık Kanunu, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu, Sermaye Piyasası Kanunu, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında yer alan faaliyet ve hizmetlerin ihraç edilmesi durumunda aşağıda sayılan teşviklerden faydalanılabilir.

En az üç ülkede aktif olarak faaliyet gösteren katılımcıların bölgesel hazine ve finansal yönetim merkezleri de Kanun Kapsamındaki Finansal Faaliyetlerde bulunan kuruluşların yararlandıkları teşviklerden aynı şekilde faydalanılabilir.

Finansal Hizmet İhracatı

Finansal hizmet ihracatı kapsamında elde edilen kazançların tümü 22.06.2032 tarihine kadar kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurum kazancından indirilir.

Vergi ve Diğer Mali Yükümlülüklere İlişkin İstisna ve İndirimler %100

Finansal hizmet ihracatı niteliğindeki işlemler nedeniyle lehe alınan paralar BSMV’den (Banka ve Sigorta Muameleri Vergisi) müstesnadır.

Damga Vergisi Muafiyeti

Faaliyetlere ilişkin işlemler her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır.

Personel Gelir Vergisi

%60

Kanun Kapsamındaki Finansal Faaliyetlerde bulunan kuruluşların İFM’de istihdam ettikleri ve yurtdışında en az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip personele ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin %60’ı gelir vergisinden müstesnadır**.

%80

Kanun Kapsamındaki Finansal Faaliyetlerde bulunan kuruluşların İFM’de istihdam ettikleri ve yurtdışında en az 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip personele ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin %80’i gelir vergisinden müstesnadır**

** Gelir Vergisi istisnası İFM’de çalışmaya başlamadan önceki son üç yılda Türkiye’de çalışmamış olan personelin ücret gelirlerine uygulanır.

Kiralamalara Dair Harç ve Damga Vergisi Muafiyeti

İFM’de yer alan taşınmazların kiralanmasına dair işlemler her türlü harçtan ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır.

Uluslararası Ticaret (Kurumlar Vergisi İndirimi)

%50

İFM Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların, bu faaliyet kapsamında yurt dışından satın aldıkları malları Türkiye’ye getirmemek koşulu ile yurt dışında satmalarından veya yurt dışında gerçekleşen mal alım satımlarına aracılık etmelerinden sağladıkları kazancın %50’sinin(2) kurumlar vergisi matrahından indirilmesine imkan sağlanmaktadır(3). İndirimden yararlanılabilmesi için kazancın, aynı yıl içinde Türkiye’ye transfer edilmiş olması ve aracılık faaliyetine ilişkin malların satıcı ve alıcısının Türkiye’de olmaması gerekmektedir.

*** Cumhurbaşkanı’na bu indirim oranını sıfıra kadar indirme veya bir katına kadar arttırma yetkisi verilmektedir.

Yabancı Para Birimi ile Defter Tutma

Katılımcı belgesi alan ve İFM’de faaliyette bulunan katılımcılardan dileyenler finansal defter kayıtlarını yabancı para birimi ile tutabilecektir.

Yabancı para birimi ile izin almaksızın defter tutabilmek için İFM de faaliyette bulunmak ve faaliyetlerinin münhasıran teşviğe konu faaliyetlerden (Finansal hizmet ihracatı veya Uluslararası ticaret) oluşması şartı aranmaktadır. Bununla birlikte aşağıdaki şartları sağlayan katılımcılar da Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan izin alarak yabancı para birimi ile defter tutabilir;

a) Başvuru tarihi itibarıyla sermayesinin en az % 30'unun ikametgâhı, kanunî ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan kişilere ait olan işletmelere ait olması,

b) Başvurunun yapıldığı tarihten önceki en yakın hesap dönemi sonunda, bölgedeki faaliyetlerden elde edilen gelirlerinin en az %30’unun ikinci fıkrada belirtilen faaliyetlerden elde edilen gelirlerden olması(5).

Katılımcılar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından günlük olarak kuru belirlenen herhangi bir yabancı para birimi ile defter tutabileceklerdir.

 

Daha detaylı bilgi almak için şirketimizle iletişime geçebilirsiniz.

1: Bu oran 22.06.2032 tarihine kadar %100 olarak uygulanır, sonrasında %75 olarak uygulanacaktır.

2: Cumhurbaşkanı’na bu indirim oranını sıfıra kadar indirme veya bir katına kadar arttırma yetkisi verilmektedir.

3: İndirimden yararlanılabilmesi için kazancın, aynı yıl içinde Türkiye’ye transfer edilmiş olması ve aracılık faaliyetine ilişkin malların satıcı ve alıcısının Türkiye’de olmaması gerekmektedir.

4: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/09/20240926-4.htm

5: İlk defa işe başlayan katılımcılar için (b) bendinde belirtilen gelir şartı aranılmayacaktır.


İstanbul Finans Merkezi Kanunu tam metni için tıklayınız.